Golonka w bigosie

Golonka w bigosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    700 g
  • kapusta

    1 głowa
  • marchewka

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • kełbasa toruńska

    1 sztuka
  • śliwki suszone

    100 g
  • koncentrat pomidorowy

    do smaku
  • powidła śliwkowe

    do smaku
  • grzyby suszone

    100 g
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę włożyć do garnka i zalać wodą, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy, vegetę oraz suszone grzyby i gotować.
W międzyczasie umyć kapustę, umyć i obrać marchewkę.
Kapustę szatkować i sukcesywnie dorzucać do garnka.
Marchewkę pokroić w półplastry i dodac do kapusty.
Na patelni podsmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Jak cebula się zeszkli- dorzucić do bigosu.
Dodać suszone śliwki, łyżkę powideł śliwkowych i łyżkę koncentratu pomidorowego, trochę pieprzu i gotować ok 2-3 godzin.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, zakwasić koncentratem pomidorowym w miarę potrzeby, lub dosłodzić powidłami śliwkowymi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sara1

15.03.2012 09:20
bardzo ciekawy przepis

maryśka

16.08.2011 09:27
ciekawa

aisoglam

14.12.2010 23:00
Takie męskie danie :)

wedith1

24.11.2010 21:08
Mniam:)

annamariakowalczyk3

09.11.2010 06:52
pyszne,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat