Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami

Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z suma

    4 szt. (po 160 g jedna)

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • koperek

    1 pęczek
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz biały mielony

Kapusta z grzybami

  • kapusta kiszona

    500 g
  • cebula

    2 szt.
  • śliwki suszone

    4 szt.
  • grzyby suszone

    25 g
  • olej rzepakowy

    25 ml
  • liść laurowy

    3 liście
  • ziele angielskie

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Umyte grzyby zalać wodą, namoczyć, gotować w tej samej wodzie przez ok. 30 minut i odcedzić.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów i wodą. Grzyby pokroić w paski, dodać do kapusty wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim i mielonym czarnym pieprzem. Gotować do miękkości (ok. 40 minut).
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć i wraz z pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami dodać do kapusty. Całość doprawić do smaku i gotować kolejne 5-10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Umyty i oczyszczony filet z suma natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Następnie piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 39: Pieczony sum na kapuście z grzybami i suszonymi śliwkami foto
Tak przygotowanego suma podawać z kapustą z grzybami i suszonymi śliwkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat