ciasto orzechowe

ciasto orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 l
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • bułka tarta

    2 lyzek
  • biszkopt ciemny

    5 lyzek
  • cukier

    5 lyzek
  • kakao

    2 lyzek
  • mąka

    5 lyzek
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • cukier

    5 orzechowy
  • mąka

    1 lyzek
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • orzechy mielone

    5 lyzek
  • powidła

    1 mirabelkowe
  • orzechy mielone

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać przesitowana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20 minut.
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20-25 minut.
Masa:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło ucierać ok. 15 minut, dodać cukier puder. Jeszcze przez chwilę ucierać po czym dodać zimny budyń i nadal miksować. Do całkowitego połaczenia się masy.
Przełozenie ciasta: biszkopt kakaowy+ powidła mirabelkowe+ ½ masy+ biszkopt orzechowy+ ½ masy + mielone orzechy

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat