Lekki torcik z owocami

Lekki torcik z owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • mąka

    6 łyzek
  • cukier

    6 łyzek
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    0,5 l
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • galaretka niebieska

  • brzoskwinie

    2
  • winogrona

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka. Jeszcze chwile ubijać, do całkowitego połączenia się składników. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Lekko i dokładnie wymieszać. Wylać na tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku (170 st C) przez 25 minut. Zimny przeciąć na pół.
Żelatynę zalać 1/3 wody- zimną. Rozpuścic odczekac chwilę, wlać resztę wody- tym razem gorącej. Śmietanę ubijać z cukrem pudrem aż będzie sztywna i podwoić swoją objętość. Wlać zimną żelatynę. Miksować do całkowitego połączenia składników.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Owoce umyć. Obrać brzoskwinie i pokroić na cienkie ćwiartki. Winogrona przekroić na pół, w miarę możliwości wyciągnąć pestki.
Pierwszy biszkopt posmarować 2/3 masy. Przyłożyć drugim biszkoptem. Resztą masy posmarować wierzch biszkoptu i boki. Na torcie rozłożyć owoce. Tężejącą galaretką zalać owoce. Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

28.08.2011 11:06
pyszny ,lekki u mnie znika ekspresowo :)

kanu83

11.05.2011 11:34
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat