kluski parowe

kluski parowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 czubate szkl. mąki pszennej

  • 2 dkg drozdzy

  • 2 łyżki płynnego masła

  • szczypta soli

  • 2 PŁASKIE ŁYZKI CUKRU

  • szkl. mleka

  • maka do posypania stolnicy

  • żółtka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. do wyrośniętych parowych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto dodajemy masło, przez chwilę całość wyrabiamy. naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę lekko wyrabiamy przez ok. minutę rozwałkowujemy na wysokość centymetra wykrawamy szklanką zgrabne krążki przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę trzymamy w ciepłym miejscu. szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką. gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 5-7 min

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata73

29.09.2010 15:12
fajne te kluchy!

Margo1

25.09.2010 18:18
Super kluchy

marta0906

12.09.2010 21:04
Najlepiej smakują z sosem jagodowym

marta0906

12.09.2010 21:03
Mmm.. trzeba zrobić pamuchy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat