Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • oliwa

    100 ml
  • Stek z grilla Prymat

    1 opakowanie
  • białe szparagi

    100 g
  • Zielone szparagi

    100 g
  • parmezan starty

    60 g
  • żółtko jajek

    4 szt
  • sos tabasco

    1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1,5 szt.
  • białe wino

    60 ml
  • masło

    100 ml
  • pomidory

    2 szt.
  • oliwa

    6 łyżek
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • Kapary Smak

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • cukier

    1 szczypta
  • bazylia

    9 listków
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty (100 ml oliwy z oliwek, Stek przyprawa gruboziarnista Prymat, Musztarda sarepska Prymat) i odstawić do lodówki.
Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać podgrzane białe wino, sok z cytryny i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając ciepłe, sklarowane masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, uprażonymi orzeszkami piniowymi, posiekanymi kaparami, roztartym czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).
Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

AURELKA 10.06.2013 21:02
poezja smaku
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
agnieszka137 06.06.2012 22:21
super wykwintne danie !
Cukiereczek13 06.06.2012 19:16
wyglada super :)
Karolinka111 06.06.2012 19:09
mniam, świetny :)
gosia47-47 06.06.2012 17:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat