Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • oliwa

    100 ml
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    1 opakowanie
  • białe szparagi

    100 g
  • Zielone szparagi

    100 g
  • parmezan starty

    60 g
  • żółtka

    4 szt
  • sos tabasco

    1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1,5 szt.
  • białe wino

    60 ml
  • masło

    100 ml
  • pomidory

    2 szt.
  • oliwa

    6 łyżek
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • Kapary Smak

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt.
  • cukier

    1 szczypta
  • bazylia

    9 listków
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • sól ziołowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty (100 ml oliwy z oliwek, Stek przyprawa gruboziarnista Prymat, Musztarda sarepska Prymat) i odstawić do lodówki.
Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać podgrzane białe wino, sok z cytryny i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając ciepłe, sklarowane masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, uprażonymi orzeszkami piniowymi, posiekanymi kaparami, roztartym czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).
Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AURELKA

10.06.2013 21:02
poezja smaku

ewelinapac

05.09.2012 07:56
apetyczne

ewelinapac

05.09.2012 07:56
apetyczne

agnieszka137

06.06.2012 22:21
super wykwintne danie !

Cukiereczek13

06.06.2012 19:16
wyglada super :)

Karolinka111

06.06.2012 19:09
mniam, świetny :)

gosia47-47

06.06.2012 17:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat