Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa
800 g
oliwa
100 ml
Stek z grilla Prymat
1 opakowanie
białe szparagi
100 g
Zielone szparagi
100 g
parmezan starty
60 g
żółtko jajek
4 szt
sos tabasco
1,5 łyżeczki
sok z cytryny
1,5 szt.
białe wino
60 ml
masło
100 ml
pomidory
2 szt.
oliwa
6 łyżek
orzeszki piniowe
1 łyżka
Kapary Smak
1 łyżka
ząbek czosnku
1 szt.
cukier
1 szczypta
bazylia
9 listków
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Filet mignon z zapiekanymi szparagami w sosie holenderskim

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty (100 ml oliwy z oliwek, Stek przyprawa gruboziarnista Prymat, Musztarda sarepska Prymat) i odstawić do lodówki.
Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać podgrzane białe wino, sok z cytryny i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając ciepłe, sklarowane masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie posolić.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, uprażonymi orzeszkami piniowymi, posiekanymi kaparami, roztartym czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi ugotować we wrzącej, posolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).
Polędwicę wyjąć z marynaty i grillować po 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 10.06.2013 21:02
poezja smaku
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
ewelinapac 05.09.2012 07:56
apetyczne
agnieszka137 06.06.2012 22:21
super wykwintne danie !
Cukiereczek13 06.06.2012 19:16
wyglada super :)
Karolinka111 06.06.2012 19:09
mniam, świetny :)
gosia47-47 06.06.2012 17:07
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak