Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • olej rzepakowy

    2 łyzki
  • cukier

    1 łyzka
  • suszone śliwki bez pestek

    15 dag
  • sok z cytryny

  • goździki

    5
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    1 łyżeczka
  • suszony majeranek

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz mielony

  • ząbek czosnku

    2 ząbki
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć, ostrym i wąskim nożem zrobić otwór przez cały środek. Wino zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, ziarnami pieprzu, gotować 5-10 minut, włożyć śliwki, zagotowac i odstawić, by wystygły, przecedzić. Schab posolić, naczosnkować, posypać majerankiem, pieprzem, odstawić na godzinę. Mieso obsmazyć na patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia, do otworu włożyć śliwki. Polać tłuszczem pozostałym po usmazeniu i odrobiną wody. Przykryć, wstawić do piekarnika. Piec, aż mięso bedzie miękkie, w miarę odparowywania podlewać wodą zamieszaną z winem. Ułożyć na półmisku, pokroić na ukośne plastry.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

29.09.2010 15:13
musi być smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat