Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

5.0
(58)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt.
szalotka 2 szt.
cebula czerwona 1 szt.
cytryna 1 szt.
pomidory 2 szt.
papryka zielona 1 szt.
boczek 200 g
miód 3 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
wino białe wytrawne 50 ml
ocet balsamiczny 50 ml
oliwa
mieszanka świeżych sałat
tymianek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Kroki postępowania

1
Do miski dodajemy miód, musztardę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przekładamy do marynaty.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
2
Boczek i paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno: marynowaną pierś z kurczaka, czerwoną cebulę, boczek i zieloną paprykę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
3
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szaszłyki, smażymy 2–3 minuty z obu stron. Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10–15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
4
Sos barbecue
Szalotki siekamy w piórka. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy szalotkę i pomidory. Dodajemy sól, pieprz czarny ziarnisty, białe wino, ocet balsamiczny i cukier. Smażymy 5–6 minut.
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
5
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2018 11:01
Bardzo lubię szaszłyki z grilla : )
Bożena Matuszczyk 09.05.2018 10:40
Aż ślinka pociekła na widok tak smakowitych szaszłyków.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak