Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • pomidory

    2 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • boczek

    200 g
  • miód

    3 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • oliwa

  • mieszanka świeżych sałat

  • tymianek

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Do miski dodajemy miód, musztardę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przekładamy do marynaty.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Boczek i paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno: marynowaną pierś z kurczaka, czerwoną cebulę, boczek i zieloną paprykę.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szaszłyki, smażymy 2–3 minuty z obu stron. Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10–15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Sos barbecue
Szalotki siekamy w piórka. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy szalotkę i pomidory. Dodajemy sól, pieprz czarny ziarnisty, białe wino, ocet balsamiczny i cukier. Smażymy 5–6 minut.
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 09.05.2018 11:01
Bardzo lubię szaszłyki z grilla : )
Bożena Matuszczyk 09.05.2018 10:40
Aż ślinka pociekła na widok tak smakowitych szaszłyków.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat