Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • pomidory

    2 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • boczek

    200 g
  • miód

    3 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • musztarda miodowa

    2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • oliwa

  • mieszanka świeżych sałat

  • tymianek

  • pieprz czarny ziarnisty

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Do miski dodajemy miód, musztardę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przekładamy do marynaty.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Boczek i paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno: marynowaną pierś z kurczaka, czerwoną cebulę, boczek i zieloną paprykę.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szaszłyki, smażymy 2–3 minuty z obu stron. Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10–15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Sos barbecue
Szalotki siekamy w piórka. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy szalotkę i pomidory. Dodajemy sól, pieprz czarny ziarnisty, białe wino, ocet balsamiczny i cukier. Smażymy 5–6 minut.
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

09.05.2018 11:01
Bardzo lubię szaszłyki z grilla : )

Bożena Matuszczyk

09.05.2018 10:40
Aż ślinka pociekła na widok tak smakowitych szaszłyków.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat