Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów

Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z pstrąga

    8x80 g (bez skóry)
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • krem chrzanowy Smak

  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka

Marynata

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    3 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

Sos z suszonych grzybów

  • grzyby suszone

    4 łyżki (ugotowane i posiekane)
  • wywar grzybowy

  • śmietana kremówka

    300 ml
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka (posiekane)
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • koperek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią filety z pstrąga.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i ugotowane grzyby.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Wlać białe wino i śmietanę, podgrzewać, cały czas mieszając, aż do odparowania wody.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Do sosu dodać kapary i koperek, doprawić do smaku solą ziołową, czarnym pieprzem i wywarem z gotowanych suszonych grzybów.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Pstrąga oprószyć mąką, usmażyć obu stron na złoty kolor i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 35. Pstrąg z sosem z suszonych grzybów foto
Na filetach ułożyć krem chrzanowy. Tak przygotowanego pstrąga podawać z sosem z suszonych grzybów i kremem chrzanowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat