odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    4 plastry
  • kapusta biała

    1/4 główki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    5 g
  • masło klarowane

  • olej rzepakowy

  • Goździki całe Prymat

  • Kminek cały Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11 foto
Z kapusty odcinamy głąb a pozostałą część szatkujemy. Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy na rozgrzany olej. Po chwili dodajemy kilka goździków, poszatkowaną kapustę oraz dużą ilość kminku. Całość smażymy aż kapusta się przyrumieni. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Smażymy ok. 10-15 minut. Następnie przyprawiamy solą, kurkumą i chili do smaku i podlewamy odrobiną wody.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11 foto
Każdy plaster schabu posypujemy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy na patelni z rozgrzanym masłem po 1-2 min z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11 foto
Na talerz wykładamy kapustę, a na niej układamy plastry schabu.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Afrykański sposób na główkę kapusty, odc. 11 foto
Całość możemy ozdobić liśćmi bazylii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
skorann 24.07.2016 13:44
Przepyszne , jak najbardziej polecam :-)
Urszulanka 22.07.2016 13:16
afrykański sposób na główkę kapusty sprawdzony smakuje super ja podałam trochę w inny sposób bez mięsa a z rybą smakuje wyśmienicie dziękuję za pomysł pozdrawiam Urszula

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat