Budyń z pieczarek

Budyń z pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    80 dag
  • mleko

    0,6 litra
  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    15 dag
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • przyprawa do zup Kucharek

    1 łyżka
  • żółty ser starty

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki czyscimy , myjemy i drobnutko kroimy.Na masle dusimy pieczarki oproszone pieprzem i sola.Do osobnego garnka dajemy 3 lyzki masla , make i zalewamy mlekiem, ciagle mieszajactak dlugo ,az masa bedzie odstawac od garnka. Studzimy mase i dodajemy 4 żóltka ,zolty ser i uduszone pieczarki, dokladnie mieszamy.Ubijamy bialka ze szczypta soli na sztywna piane , dodajemy do zimnej masy ,dodajemy 2-3 lyzki magi , delikatnie mieszamy . Wykladamy do waskiej formy wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka . Pieczemy ok 20 minut, w temperaturze 200 stopni.Podajemy z sosem grzybowym lub polany maslem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

02.04.2013 13:32
ciekawy budyń

Beata73

21.07.2012 13:40
takiego nie próbowałam ale nic straconego!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat