Gęś po duńsku

Gęś po duńsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    3-4 kg
  • sok z cytryny

  • cukier

    10 dag
  • cebula

    2
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • borówka do mięs

    6 do mięsa
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś osolić i opieprzyć od zewnątrz i od środka. Wnetrzę natrzeć majerankiem. Jabłka na farsz obrać, pokroić i następnie ugotować z cukrem i sokiem cytrynowym. Gotować aż do miękkości. Wątrobę i żołądek gęsi drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać podrobamii farszem tym wypełnić gęś, a następnie zszyć otwór. Nadzianą gęś umieścić na brytfannie i piec co najmniej 2 i pół godziny w temperaturze 240 st. C. Pozostałych 8 jabłek umyć, ściąć wierzchołki, wydrążyć i piec w piekarniku około 20 minut. Następnie napełnić je borówkami do mięsa. Dobrze upieczona gęś podawać z ułożonymi wokół pieczonymi jabłkami z nadzieniem. Farsz upieczony z gęsią traktuje się jako jarzynę, której uzupełnieniem są upieczone jabłka z borówkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat