Kapuśniak z kwaszonej kapusty

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    20 dag
  • kapusta kwaszona

    50 dag
  • marchew

    2 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • słonina wędzona

    5 dag
  • mąka

    1 łyzka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • zielenina

    4 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wędzonkę zalać wrzącą wodą i gotować w przykrytym rondlu. Po 10 minutach dodać kapustę, utartą marchewkę, listek laurowy, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podrumienić na jasno złoty kolor ze słoniną. Dodać mąkę, lekko podsmażyć, rozprowadzić zimną wodą i wlać do wrzącej zupy, zagotować. Wyjąć boczek, pokroić na porcje. Zupę przyprawić do smaku roztartym czosnkiem z solą, papryką i odrobiną cukru. Posypać zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

16.05.2012 11:04
świetny przepis

Seba

22.02.2012 10:13
pycha

Monika193

05.10.2010 12:04
bardzo lubię kapuśniak z boczkiem, mniam

Margo1

01.09.2010 17:08
robiłam, i uwielbiam tą zupkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat