Co na obiad: Nowojorska kanapka z pastrami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Nowojorska kanapka z pastrami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nowojorska kanapka z pastrami i sałatka coleslaw -oto propozycja na domowy obiad. Pastrami to sposób przyrządzania mięsa, które dzięki długiej obróbce jest niezwykle kruche i delikatne. Kto je przygotuje - nie będzie żałował, bo smak takiej wołowiny jest obłędny.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pastrami:

  • mostek wołowy z kośćmi

    1,8 kilograma
  • mieszanka przypraw do pastrami

    4 łyżki
  • zalewa do pastrami

    3-4 litry

Na mieszankę przypraw do pastrami:

  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżka
  • kolendra cała

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    10
  • goździki

    6 sztuk
  • liście laurowe

    4 sztuk
  • chili z solą morską

    2 łyżeczki
  • imbir

    2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa cała

    1/2 startej sztuki

Na zalewę do pastrami:

  • woda

    3 litry
  • lód

    2 kilogramy
  • cukier

    200 gramów
  • mieszanka przypraw do pastrami

    2 łyżki
  • sól czosnkowa

    2 opakowania
  • sól himalajska

    100 gramów
  • sól peklowa

    3 łyżeczki

Na sałatkę colesław:

  • woda

    100 mililitrów
  • ocet

    100 mililitrów
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4-5 sztuk
  • kolendra cała

    łyżeczka
  • sól

    50 gramów
  • cukier

    50 gramów
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • kapusta biała

    200 gramów
  • olej

    2-3 łyżki
  • marchew

    80 gramów
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
  • majonez

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

 

Przyprawa do pastrami:

Na patelnię wsypujemy wszystkie ziarniste przyprawy oraz chili z solą, i delikatnie prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając i pilnując by nam się nie spaliły. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka i dokładnie ucieramy na proszek. Do zmielonych przypraw dodajemy cynamon, imbir oraz ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej.

Zalewa, wędzenie i gotowanie mięsa:

Do gotującej się wody wsypujemy sól czosnkową, himalajską oraz peklową, cukier oraz przyprawę do pastrami, dodajemy lodu a kiedy zalewa nam ostygnie zalewamy nią mostek wołowy, i odstawiamy do lodówki na 6 dni. Po 6 dniach mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy, suszymy i obtaczamy dokładnie w reszcie przyprawy do pastrami.

Tak przygotowane mięso delikatnie wędzimy na płatkach dębowych lub ulubionym drzewie owocowym przez 5-6 godzin, pilnując by temperatura w wędzarni nie przekraczała 100°C (optymalna temperatura to 80°C). Uwędzoną wędlinę przekładamy na sitko, sitko stawiamy na garnek z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 godziny, pilnując by w naczyniu cały czas była gotująca się woda. Po tym czasie mięso studzimy.

Sałatka colesław:

Do rondelka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy, a kiedy się zagotuje dodajemy cebulę i gotujemy ok. 2 minuty, aż cebula zmieni kolor.

Białą kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy zieloną cebulkę, piklowaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę, olej oraz marchewkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Pastrami cienko kroimy w plastry (w poprzek włókien), ulubiony chleb smarujemy musztardą miodową, nakładamy 2 łyżki sałatki, kilka plastrów pastrami oraz pokrojone ogórki konserwowe, przykrywamy drugą kromką chleba i podajemy. Smacznego!

Wielbiciele mięsnych dań na pewno skuszą się na przepis na burgery jagnięce z sosem miętowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat