Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na obiad: Nowojorska kanapka z pastrami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nowojorska kanapka z pastrami i sałatka coleslaw -oto propozycja na domowy obiad. Pastrami to sposób przyrządzania mięsa, które dzięki długiej obróbce jest niezwykle kruche i delikatne. Kto je przygotuje - nie będzie żałował, bo smak takiej wołowiny jest obłędny.

 

Składniki:

Na pastrami:

mostek wołowy z kośćmi
1,8 kilograma
mieszanka przypraw do pastrami
4 łyżki
zalewa do pastrami
3-4 litry

Na mieszankę przypraw do pastrami:

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
1 łyżka
ziele angielskie
10
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuk
Sklep Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
2 łyżeczki
Sklep Prymat
imbir
2 łyżeczki
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/2 startej sztuki
Sklep Prymat

Na zalewę do pastrami:

woda
3 litry
lód
2 kilogramy
cukier
200 gramów
mieszanka przypraw do pastrami
2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
2 opakowania
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
100 gramów
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat

Na sałatkę colesław:

woda
100 mililitrów
ocet
100 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
4-5 sztuk
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
łyżeczka
sól
50 gramów
Sklep Prymat
cukier
50 gramów
cebula czerwona
2 sztuki
kapusta biała
200 gramów
olej
2-3 łyżki
marchew
80 gramów
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki
majonez
4 łyżki
jogurt naturalny
3 łyżki
zielona cebulka
1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Nowojorska kanapka z pastrami wg Piotra Ogińskiego

Przyprawa do pastrami:

Na patelnię wsypujemy wszystkie ziarniste przyprawy oraz chili z solą, i delikatnie prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając i pilnując by nam się nie spaliły. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka i dokładnie ucieramy na proszek. Do zmielonych przypraw dodajemy cynamon, imbir oraz ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej.

Zalewa, wędzenie i gotowanie mięsa:

Do gotującej się wody wsypujemy sól czosnkową, himalajską oraz peklową, cukier oraz przyprawę do pastrami, dodajemy lodu a kiedy zalewa nam ostygnie zalewamy nią mostek wołowy, i odstawiamy do lodówki na 6 dni. Po 6 dniach mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy, suszymy i obtaczamy dokładnie w reszcie przyprawy do pastrami.

Tak przygotowane mięso delikatnie wędzimy na płatkach dębowych lub ulubionym drzewie owocowym przez 5-6 godzin, pilnując by temperatura w wędzarni nie przekraczała 100°C (optymalna temperatura to 80°C). Uwędzoną wędlinę przekładamy na sitko, sitko stawiamy na garnek z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 godziny, pilnując by w naczyniu cały czas była gotująca się woda. Po tym czasie mięso studzimy.

Sałatka colesław:

Do rondelka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy, a kiedy się zagotuje dodajemy cebulę i gotujemy ok. 2 minuty, aż cebula zmieni kolor.

Białą kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy zieloną cebulkę, piklowaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę, olej oraz marchewkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Pastrami cienko kroimy w plastry (w poprzek włókien), ulubiony chleb smarujemy musztardą miodową, nakładamy 2 łyżki sałatki, kilka plastrów pastrami oraz pokrojone ogórki konserwowe, przykrywamy drugą kromką chleba i podajemy. Smacznego!

Wielbiciele mięsnych dań na pewno skuszą się na przepis na burgery jagnięce z sosem miętowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak