Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na pastrami:
-
mostek wołowy z kośćmi
1,8 kilograma -
mieszanka przypraw do pastrami
4 łyżki -
zalewa do pastrami
3-4 litry
Na mieszankę przypraw do pastrami:
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżka -
Kolendra cała Prymat
1 łyżka -
ziele angielskie
10 -
Goździki całe Prymat
6 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuk -
Chili z solą morską Prymat w młynku
2 łyżeczki -
imbir
2 łyżeczki -
cynamon
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/2 startej sztuki
Na zalewę do pastrami:
-
woda
3 litry -
lód
2 kilogramy -
cukier
200 gramów -
mieszanka przypraw do pastrami
2 łyżki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
2 opakowania -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
100 gramów -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
3 łyżeczki
Na sałatkę colesław:
-
woda
100 mililitrów -
ocet
100 mililitrów -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
4-5 sztuk -
Kolendra cała Prymat
łyżeczka -
sól
50 gramów -
cukier
50 gramów -
cebula czerwona
2 sztuki -
kapusta biała
200 gramów -
olej
2-3 łyżki -
marchew
80 gramów -
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki -
majonez
4 łyżki -
jogurt naturalny
3 łyżki -
zielona cebulka
1 sztuka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Nowojorska kanapka z pastrami wg Piotra Ogińskiego
Przyprawa do pastrami:
Na patelnię wsypujemy wszystkie ziarniste przyprawy oraz chili z solą, i delikatnie prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając i pilnując by nam się nie spaliły. Uprażone przyprawy przekładamy do moździerza lub młynka i dokładnie ucieramy na proszek. Do zmielonych przypraw dodajemy cynamon, imbir oraz ścieramy 1/2 gałki muszkatołowej.
Zalewa, wędzenie i gotowanie mięsa:
Do gotującej się wody wsypujemy sól czosnkową, himalajską oraz peklową, cukier oraz przyprawę do pastrami, dodajemy lodu a kiedy zalewa nam ostygnie zalewamy nią mostek wołowy, i odstawiamy do lodówki na 6 dni. Po 6 dniach mięso wyjmujemy z zalewy, płuczemy, suszymy i obtaczamy dokładnie w reszcie przyprawy do pastrami.
Tak przygotowane mięso delikatnie wędzimy na płatkach dębowych lub ulubionym drzewie owocowym przez 5-6 godzin, pilnując by temperatura w wędzarni nie przekraczała 100°C (optymalna temperatura to 80°C). Uwędzoną wędlinę przekładamy na sitko, sitko stawiamy na garnek z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 godziny, pilnując by w naczyniu cały czas była gotująca się woda. Po tym czasie mięso studzimy.
Sałatka colesław:
Do rondelka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy, a kiedy się zagotuje dodajemy cebulę i gotujemy ok. 2 minuty, aż cebula zmieni kolor.
Białą kapustę solimy, pieprzymy, dodajemy zieloną cebulkę, piklowaną cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę, olej oraz marchewkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Pastrami cienko kroimy w plastry (w poprzek włókien), ulubiony chleb smarujemy musztardą miodową, nakładamy 2 łyżki sałatki, kilka plastrów pastrami oraz pokrojone ogórki konserwowe, przykrywamy drugą kromką chleba i podajemy. Smacznego!
Wielbiciele mięsnych dań na pewno skuszą się na przepis na burgery jagnięce z sosem miętowym.
Komentarze (0)