Polędwiczka wieprzowa z warzywami i tymiankiem

Polędwiczka wieprzowa z warzywami i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    duża
  • ziemniaki

    8-10 szt
  • cukinia

    2 młode
  • popryka zielona

    1 szt
  • cedbula czerwona

    2 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • papryczka chilli

    1/2 szt
  • oliwa z oliwek

    1/2 filiżanki
  • tymianek

    2 łyżki
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę myjemy, usuwamy tłuszcz i błonki. Nacieramy oliwą z oliwek, solą pieprzem, połową tymianku i posiekanymi dwoma ząbkami czosnku.

Warzywa kroimy w grubą kostkę, ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na kawałki.
Mieszamy je z oliwą, pozostałym tymiankiem, solą, pieprzem, resztą czosnku i drobno posiekaną papryczką chilli.

Na dnie naczynia układamy polędwiczkę a na nią wysypujemy warzywa. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby się zamarynowała.

Do nagrzanego do 180ºC piekarnika wstawiamy naczynie do zapiekania, w którym na warzywach układamy polędwiczkę. Pieczemy ok. 40-45 minut.

Aby mięso było soczyste przez pierwsze 30 minut należy piec pod przykryciem. Jeżeli naczynie nie ma przykrywki można szczelnie przykryć folią aluminiową.

Na talerze nakładamy porcję pieczonych warzyw a na nie kawałek mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

27.05.2012 20:50
pycha

Adamorek

19.02.2011 21:50
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat