Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • mleko

    2/3 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • jaja

    3 szt
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    1 szklanka
  • śliwki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag roztopionego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zagnieść kruszonkę. Gotowe ciasto wyłożyć do brytfanny, ułożyć na wierzch wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adam/ZUB3R

17.06.2013 21:59
smaczne ciasto

Bernadeta1

14.08.2012 11:17
wygląda rewelacyjnie

kate.500

01.08.2012 20:29
pieknie wyglada

Bożena13

01.08.2012 10:20
bardzo smacznie wygląda;)

caralajna

22.07.2012 07:10
kuszące

Motorek

09.03.2012 10:40
smaczne

Margo1

18.04.2011 22:19
Świetne ciacho

Margo1

18.04.2011 22:19
Świetne ciacho

Monika193

04.09.2010 10:17
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat