Babka parzona Eli

Babka parzona Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1.5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozstałe składniki:

margaryna i bułka tarta do formy

10 dkg płatków migdałowych
2 łyżki koncentratu buraczanego Krakus
1 łyżeczka kurkumy

1 duża polewa z białej czekolady

Płatki migdałowe podzielić na 3 części.1 część włożyć do koncentratu buraczanego z odrobiną gorącej wody.2 część włożyć do kurkumy z gorącą wodą.3 część zostawić białą.Zabarwione płatki odcedzić oddzielnie,rozłożyć na ręczniki papierowe i wysuszyć.Jajka cukier brzozowy i waniliowy utrzeć na puszystą masę.Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito,stopniowo dodawać do jajek i wymieszać.Margarynę roztopić,gorącą wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.Wlać ciasto do formy babkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.Płatki wymieszać.Polewę roztopić.Gotową,wystudzona babke oblać polewą i ozdobić kolorowymi płatkami.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

alaaa

06.05.2011 19:56
znakomita,,

matii6

05.05.2011 21:27
pycha

Sarenka

30.03.2011 09:15
Lubie piec wience. Szybko sie je robi i sa pyszne.

iwona332

17.09.2010 23:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat