Sajgonki z krewetkami

Sajgonki z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królewskich krewetek

    250g
  • kapusta pekińska

    - 4 liscie
  • marchew

    1
  • pietruszka

  • ząbek czonsku

  • pora

  • kiełków sojowych

    50 g
  • sos sojowy

    2 łyzki .
  • olej sezamowy

    1 łyzka.
  • makaron sojowy

    1/2 paczki
  • olej do smażenia

  • grzyby mun

    2 liscie suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smazymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

06.05.2014 14:04
smak egzotyki

jasiek

02.05.2014 22:48
dobra przekąska

Betka

04.12.2012 12:55
genialne;)

KAROLINA56

22.02.2012 22:06
mniam mniam

jolaxa

07.06.2011 23:40
super

Mariusz10

04.06.2011 23:32
super!

Henryka2

22.01.2011 23:54
Fantastyczne zestawienie

pacpaw

14.12.2010 23:29
to co lubie

wedith1

22.11.2010 15:07
kiełki, makaron sojowy, krewetki w sajgonkach.....to uwielbiam!

bogumiła3

17.09.2010 20:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat