Doradca Smaku IX: Łosoś marynowany z sałatką z melona, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Łosoś marynowany z sałatką z melona, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś marynowany w sosie sojowym i rybnym oraz w miodzie i oleju sezamowym to musi smakować! Poznajcie prosty przepis na orientalną marynatę, który bez problemu można powtórzyć w domu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos sojowy

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos rybny

    2-3 łyżki
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • filet z łososia

    400 gramów
  • sezam

    2 łyżki
  • melon

    1/2 sztuka
  • papryka marynowana

    1/4 sztuka
  • natka kolendry

    20 gramów
  • imbir marynowany

    15 gramów
  • kapary

    5 gramów
  • kiełki

    40 gramów
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    kilka szczypt
  • pieprz ognisty mielony

    kilka szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos sojowy, miód, olej sezamowy, sos rybny wlewamy do miski, całość mieszamy, a następnie dodajemy musztardę francuską.

Łososia kroimy wzdłuż, odkrawamy końcówki, ścinamy ciemne elementy z boku. Łososia wkładamy do marynaty, odstawiamy na 15 minut.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy sezam. Z połowy melona wydrążamy pestki, następnie wydrążamy kulki i przekładamy je do miski. Marynowaną paprykę przekrawamy w paski i dodajemy do miski. Kolendrę, imbir, kapary siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy kiełki soi i słonecznika. Ogórek obieramy ze skóry, obieraczką skrobiemy do momentu pojawienia się pestek, wstążki z ogórka wkładamy do miski. Doprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny i pieprz ognisty, mieszamy. Dodajemy oliwę, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy łososia z dwóch stron, łososia glazurujemy marynatą (około 3 łyżkami).

Sałatkę przekładamy do miski, na wierzch układamy kilka kulek melona i ogórek. Łososia wykładamy, kroimy w paski, odcinamy ogon. Trzy kawałki łososia wykładamy na talerz, obok nakładamy sałatkę. Łososia posypujemy prażonym sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.09.2018 08:45
To prawda, na sam widok ślinka cieknie :)

Bożena Matuszczyk

05.09.2018 22:50
Pyszny i kuszący łosoś a na dodatek ślicznie podany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat