odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    2 szt.
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • trawa cytrynowa

    2 łodygi
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • marchew

    2 szt.
  • kapusta pekińska

    1/2 szt.
  • olej arachidowy

    3 łyżki
  • mięta liście

    kilka listków

Do smaku

  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • imbir mielony

  • kolendra cała

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Czosnek i szalotki drobno siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy z sosem sojowym, octem ryżowym oraz przyprawami.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Trawę cytrynową tłuczemy tępa końcówką noża, żeby rozbić trawę i wydobyć aromat, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową oraz odrobinę cukru do smaku. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kilka liści kapusty pekińskiej odkładamy, a pozostałą część kroimy w bardzo drobne paseczki i mieszamy z marchewką.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki. Część trawy cytrynowej z marynaty usuwamy, drugą część drobno siekamy i ponownie dodajemy do marynaty. Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem arachidowym.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Przyrządzamy sos. Dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy, cukier brązowy, sok z połowy limonki i startą skórkę z limonki. Dodajemy odrobinę oleju, żeby sos nie był zbyt słony. Wszystko razem mieszamy i mamy gotowy sos do sałaty.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 27: Chińska sałatka z kurczakiem i trawą cytrynową foto
Usmażonego kurczaka przekładamy do miski z warzywami, polewamy odrobiną przygotowanego sosu.
Z odłożonych wcześniej liści kapusty pekińskiej układamy na talerzach „łódeczki” które napełniamy sałatką chińską z kurczakiem. Każdą porcję polewamy sosem i dekorujemy liściem mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat