Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Polędwica wieprzowa z sosem z tuńczyka, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(67)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso:

polędwica wieprzowa 400 gramów

Marynata:

oliwa 4 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1/2 opakowanie

Sos:

tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
anchois 6 sztuk
majonez 2 łyżki
Pieprz ognisty mielony Prymat do smaku

Sałatka:

kapary całe Smak 1 łyżka
rukola 1 garść
papryka marynowana Smak 2 plastry
oliwa 1 łyżka
dynia marynowana 3 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Polędwica wieprzowa z sosem z tuńczyka, odc. 33

Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, olej. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie. Na rozgrzanej patelni krótko obsmażamy z każdej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy mięso. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy tuńczyka, majonez, siekamy anchois i dodajemy. Doprawiamy ognistym pieprzem. Mieszamy. Blendujemy na gładką masę.

Następnie zabieramy się za sałatkę. Rukolę rwiemy i dodajemy do miski. Dodajemy marynowaną dynię, paprykę siekamy i dodajemy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkrawamy końce. Czekamy aż ostygnie, żeby sos nam się nie rozpłynął na wieprzowinie. Później kroimy w plasterki.

Sposób podania:

Na talerzu rozsmarowujemy sos z tuńczyka, układamy na nim mięso w ring. Na środek nakładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak