odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Polędwica wieprzowa z sosem z tuńczyka, odc. 33

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwica wieprzowa

    400 gramów

Marynata:

  • oliwa

    4 łyżki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1/2 opakowanie

Sos:

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • anchois

    6 sztuk
  • majonez

    2 łyżki
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku

Sałatka:

  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • rukola

    1 garść
  • papryka marynowana Smak

    2 plastry
  • oliwa

    1 łyżka
  • dynia marynowana

    3 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, olej. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie. Na rozgrzanej patelni krótko obsmażamy z każdej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy mięso. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy tuńczyka, majonez, siekamy anchois i dodajemy. Doprawiamy ognistym pieprzem. Mieszamy. Blendujemy na gładką masę.

Następnie zabieramy się za sałatkę. Rukolę rwiemy i dodajemy do miski. Dodajemy marynowaną dynię, paprykę siekamy i dodajemy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkrawamy końce. Czekamy aż ostygnie, żeby sos nam się nie rozpłynął na wieprzowinie. Później kroimy w plasterki.

Sposób podania:

Na talerzu rozsmarowujemy sos z tuńczyka, układamy na nim mięso w ring. Na środek nakładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat