Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
polędwica wieprzowa
400 gramów
Marynata:
-
oliwa
4 łyżki -
Musztarda rosyjska Prymat
3 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1/2 opakowanie
Sos:
-
tuńczyk kawałki w oleju
1 puszka -
anchois
6 sztuk -
majonez
2 łyżki -
Pieprz ognisty mielony Prymat
do smaku
Sałatka:
-
kapary całe Smak
1 łyżka -
rukola
1 garść -
papryka marynowana Smak
2 plastry -
oliwa
1 łyżka -
dynia marynowana
3 łyżki -
Czarnuszka nasiona Prymat
do dekoracji
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, olej. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie. Na rozgrzanej patelni krótko obsmażamy z każdej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy mięso. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy tuńczyka, majonez, siekamy anchois i dodajemy. Doprawiamy ognistym pieprzem. Mieszamy. Blendujemy na gładką masę.
Następnie zabieramy się za sałatkę. Rukolę rwiemy i dodajemy do miski. Dodajemy marynowaną dynię, paprykę siekamy i dodajemy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkrawamy końce. Czekamy aż ostygnie, żeby sos nam się nie rozpłynął na wieprzowinie. Później kroimy w plasterki.
Sposób podania:
Na talerzu rozsmarowujemy sos z tuńczyka, układamy na nim mięso w ring. Na środek nakładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się