Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Polędwica wieprzowa z sosem z tuńczyka, odc. 33
Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy musztardę, olej. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie. Na rozgrzanej patelni krótko obsmażamy z każdej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy mięso. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy tuńczyka, majonez, siekamy anchois i dodajemy. Doprawiamy ognistym pieprzem. Mieszamy. Blendujemy na gładką masę.
Następnie zabieramy się za sałatkę. Rukolę rwiemy i dodajemy do miski. Dodajemy marynowaną dynię, paprykę siekamy i dodajemy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odkrawamy końce. Czekamy aż ostygnie, żeby sos nam się nie rozpłynął na wieprzowinie. Później kroimy w plasterki.
Sposób podania:
Na talerzu rozsmarowujemy sos z tuńczyka, układamy na nim mięso w ring. Na środek nakładamy sałatkę. Posypujemy czarnuszką.