zupa z dyni

zupa z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 200 g dyni

  • 300 g mleka

  • 2 g mąki

  • 10 g cukru

  • olejek migdałowy

  • sól

  • Cisto:

  • 500 g mąki

  • jajko

    10 g
  • jajka

    2-3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody, przetrzeć przez sito. zagnieść ciasto na zacierkę- wysypać mąkę na stolnicę zrobić w niej zagłębienie i wbić tam jajka. Dodać trochę wody i posolić, wymieszać składniki, zagarniając nożem po trochę mąki, aż do całkowitego połączenia- następnie wyrobić ręką ciasto- ciasto powinno być gładkie- uformować z ciasta kulę.. Zagotować mleko. Na gotujące się mleko sypać zacierkę startą na tarce o dużych oczkach. Dodać dynię, zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i olejkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat