Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki Khaja

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Khaja pochodzą z Indii i podawane i są najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy, ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka
masło klarowane 2 łyżki
sól 1 szczypta
woda letnia 80 ml

Do posmarowania:

masło klarowane 1 łyżka
mąka ziemniaczna 2 łyżki

Pozostałe:

cukier puder 1 łyżka
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki Khaja

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami, żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut, bo ciasto musi być dobrze wyrobione. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną. Zwijam w rulon ciasno od krótszego boku. Kroję na kawałki 2 cm szerokie i lekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec i jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Kasztą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:12
Ciekawe ,smaczne no i kuszące faworki.;)
bietka 01.02.2019 09:05
Ciekawe te faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak