Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowo-selerowa z grzankami
Zupa:
Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe, marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję.
Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut. Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką.
Grzanki:
Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka. Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam do dna patelni. Smażę chwilę, żeby białko się ścięło a żółtko było płynne. Zupę podaję z grzankami.