Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki z dżemem z czarnej porzeczki

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche ciasteczka w formie pierożków idealne są na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 0.5 szklanki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo:

dżem 0.5 słoika

Porada

W składnikach dżem z czarnej porzeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z dżemem z czarnej porzeczki

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po pół łyżeczki dżemu. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek i nakłuwamy.

3. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.01.2019 19:59
Porywam jednego : )
Babeczka35 28.01.2019 14:21
Uwielbiam takie kruche ciasteczka :)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 09:53
Takie kruche pierożki muszą być pyszne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak