Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.

Składniki:

Na 5-6 sztuk:

płatki jaglane 50 g
mleko 50 mililitrów
jajko 1 sztuka

Dodatkowo:

żółty ser 50 g
Koperek suszony Prymat 1 szczypta
Natka pietruszki suszona Prymat 1 szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat 3 szczypty

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

Płatki wymieszać z jajkiem i mlekiem, a następnie całość odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie masę wymieszać z żółtym serem - uprzednio pokrojonym w drobniutką kostkę oraz doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek). 

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:37
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 29.01.2019 12:18
Ten ciągnący się ser wygląda bardzo zachęcająco:) Dobry pomysł na wykorzystanie płatków jaglanych.
bietka 28.01.2019 20:04
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
Babeczka35 28.01.2019 14:30
Skusiłabym się na takie placuszki :)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:17
Porywam na spróbowanie jednego placuszka. Pyszneee.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak