Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kabaczek
1 sztuka
Ciasto:
-
jajko
2 sztuki -
mleko
50 mililitrów -
woda
50 mililitrów -
mąka ryżowa
15-16 łyżek -
parmezan starty
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
sól i pieprz
Dodatkowo:
-
mąka ryżowa
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)
Kroki postępowania

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej)

Przygotować ciasto.Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną. Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)


Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Mąkę ryżową można zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.
Komentarze (8)