Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

kabaczek 1 sztuka

Ciasto:

jajko 2 sztuki
mleko 50 mililitrów
woda 50 mililitrów
mąka ryżowa 15-16 łyżek
parmezan starty 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Dodatkowo:

mąka ryżowa
olej do smażenia

Porada

Mąkę ryżową można zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.

Przepis i sposób przygotowania na: Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Kroki postępowania

1

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej)

Krok 1 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto
2

Przygotować ciasto.Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną. Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)

Krok 2 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto
3
Po tym czasie każdy krążek dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Krok 3 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto
4

Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Krok 4 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 02:30
Lubię to jeść.
V_kuchareczka 11.07.2016 14:12
świetny przepis
Katarzyna59 06.07.2016 20:53
ciekawy pomysł
dodi 03.07.2016 11:57
fajny pomysł
Diana Rusiłowicz 03.07.2016 01:59
Fakt, wyszły "puchate". Są bardzo smaczne.
ben-ka 02.07.2016 09:52
Ale fajne, jak oponki :)
Krzysztof15 02.07.2016 08:01
bardzo lubię
jagoda5913 02.07.2016 00:19
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak