Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kabaczek

    1 sztuka

Ciasto:

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    50 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • mąka ryżowa

    15-16 łyżek
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Kroki postępowania

Krok 1 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej)

Krok 2 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Przygotować ciasto.Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną. Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)

Krok 3 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto
Po tym czasie każdy krążek dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Krok 4 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Mąkę ryżową można zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

gusia1000 02.02.2017 02:30
Lubię to jeść.
V_kuchareczka 11.07.2016 14:12
świetny przepis
Katarzyna59 06.07.2016 20:53
ciekawy pomysł
dodi 03.07.2016 11:57
fajny pomysł
Diana Rusiłowicz 03.07.2016 01:59
Fakt, wyszły "puchate". Są bardzo smaczne.
ben-ka 02.07.2016 09:52
Ale fajne, jak oponki :)
Krzysztof15 02.07.2016 08:01
bardzo lubię
jagoda5913 02.07.2016 00:19
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat