Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kabaczek

    1 sztuka

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    50 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • mąka ryżowa

    15-16 łyżek
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej)

Krok 2 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Przygotować ciasto.Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną. Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)

Krok 3 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto
Po tym czasie każdy krążek dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Krok 4 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu) foto

Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Diana Rusiłowicz
Mąkę ryżową można zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 02:30
Lubię to jeść.
V_kuchareczka 11.07.2016 14:12
świetny przepis
Katarzyna59 06.07.2016 20:53
ciekawy pomysł
dodi 03.07.2016 11:57
fajny pomysł
Diana Rusiłowicz 03.07.2016 01:59
Fakt, wyszły "puchate". Są bardzo smaczne.
ben-ka 02.07.2016 09:52
Ale fajne, jak oponki :)
Krzysztof15 02.07.2016 08:01
bardzo lubię
jagoda5913 02.07.2016 00:19
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat