Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą!

Składniki:

16 sztuk:

kleik ryżowy 100 gramów
masło 82% 125 gramów
tahini pasta sezamowa 50 gramów
wiórki kokosowe 50 gramów
cukier 100 gramów
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:42
dobre ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak