Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
16 sztuk:
-
kleik ryżowy
100 gramów -
masło 82%
125 gramów -
tahini pasta sezamowa
50 gramów -
wiórki kokosowe
50 gramów -
cukier
100 gramów -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego
Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)
Komentarze (1)