Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

16 sztuk:

  • kleik ryżowy

    100 gramów
  • masło 82%

    125 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    50 gramów
  • wiórki kokosowe

    50 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego

Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 05.06.2018 19:42
dobre ciastka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat