Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ciastka są naprawdę przepyszne i cuuudownie pachną. Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity. Dodatkowo ich miękkie wnętrze, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 14 sztuk:

  • mus kokosowy

    100 g
  • płatki jaglane

    100 g
  • cukier kokosowy

    50 g
  • miód

    100 g
  • mąka jaglana

    100 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Polewa:

  • czekolada mleczna

    80 g
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mus kokosowy roztopić na patelni, a następnie połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem.

Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski.

Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia.
Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.

Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około 3 cm odstępy.

Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach.

Przygotować polewę czekoladową. Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z odrobiną mleka.

Ostudzone pierniczki posmarować polewą i odłożyć - aż czekolada zastygnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

02.01.2019 22:09
Takich pierniczków jeszcze nie jadłam :)

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 21:39
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.;)

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:52
Ciasteczka kuszą smakiem jak i wyglądem już czuję rozchodzący się zapach podczas pieczenia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat