Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem! Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny. Tylko ważne, aby je spożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące.

Składniki:

Na około 6 sztuk:

mąka ryżowa 100 gramów
cukier 50 gramów
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
miód 1 łyżka
mleko 100 mililitrów
olej 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:23
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 29.11.2018 14:56
Pyszne muffinki : )
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 10:51
No, no ale kusisz tym pysznymi piernikowymi muffinami.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak