Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Muffinki są pyszne i cudownie pachną piernikiem! Zazwyczaj wypieki z samej mąki ryżowej są suche, ale nie te muffiny. Tylko ważne, aby je spożyć jeszcze tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Następnego również świetnie smakują, jednakże stają się sypkie, odrobinę kruszące.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 6 sztuk:

  • mąka ryżowa

    100 gramów
  • cukier

    50 gramów
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżka
  • mleko

    100 mililitrów
  • olej

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 29.11.2018 14:56
Pyszne muffinki : )
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 10:51
No, no ale kusisz tym pysznymi piernikowymi muffinami.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat