Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na około 6 sztuk:
-
mąka ryżowa
100 gramów -
cukier
50 gramów -
kakao
1 łyżka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka -
miód
1 łyżka -
mleko
100 mililitrów -
olej
50 mililitrów
Sposób przygotowania
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, miód, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się