Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
cukinia żółta
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
jajko
2 sztuki -
mąka kukurydziana
6 łyżek -
szczypiorek posiekany
2 łyżki -
posiekany koperek
1 łyżka -
śmietana 18%
1 łyżka -
sól
0.5 łyżeczki -
pieprz
0.2 łyżeczki -
olej do smażenia
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kukurydziane placki z cukinią
KROK 1. Średniej wielkości cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.
KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce (lub bardzo drobno pokrojoną) cebulę. Następnie dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, szczypiorek, koperek i łyżkę śmietany. Powstałą masę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 3. Porcję masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Placuszki smażyłam na tytanowej patelni, dzięki czemu do smażenia wykorzystałam tylko 3 łyżki oleju. Jeśli placuszki zamierzamy smażyć tradycyjnie, to po usmażeniu należy ułożyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.![]()
Komentarze (0)