Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na około 7 sztuk:
-
płatki jaglane
50 gramów -
mleko
50 mililitrów -
jajko
1 sztuka -
miód
1 łyżka
Dodatkowo:
-
tłuszcz do smażenia
1 łyżka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na placuszki wymieszać i odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.)
Placki składają się jedynie z 4 składników, ale możecie je urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się