Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na 2 blaszki o wymiarach 28x38 cm:
-
mąka z ciecierzycy
250 g -
masło
100 g -
masło orzechowe
100 g -
miód płynny
100 g -
cukier
100 g -
jajko
1 sztuka -
kakao
2 łyżki -
cynamon
2 łyżeczki -
goździki mielone
0.5 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Dodatkowo:
-
cukier puder do posypania
0.5 szklanki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.)
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni (początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości).
Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(*) Ja użyłam mąki z ciecierzycy, ale możecie ją zastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. (**) Masło powinno być płynne.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się