Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania.

Składniki:

Na 2 blaszki o wymiarach 28x38 cm:

mąka z ciecierzycy 250 g
masło 100 g
masło orzechowe 100 g
miód płynny 100 g
cukier 100 g
jajko 1 sztuka
kakao 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
goździki mielone 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Porada

(*) Ja użyłam mąki z ciecierzycy, ale możecie ją zastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. (**) Masło powinno być płynne.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.)

Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.

Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni (początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości).

Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:25
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 05.12.2018 19:57
Smakowite te pierniczki :)
Bożena Matuszczyk 05.12.2018 09:50
Śliczne ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak