Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam te ciasteczka za ich cudownie piernikowo-orzechowy zapach i taki sam smak. Dodam, że pierniki są delikatne oraz kruche i że idealnie nadają się do przechowywania.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 2 blaszki o wymiarach 28x38 cm:

  • mąka z ciecierzycy

    250 g
  • masło

    100 g
  • masło orzechowe

    100 g
  • miód płynny

    100 g
  • cukier

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    2 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • goździki mielone

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.)

Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego dowolne kształty.

Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec około 10-11 minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni (początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości).

Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Diana Rusiłowicz
(*) Ja użyłam mąki z ciecierzycy, ale możecie ją zastąpić np. gryczaną, a jeśli gluten Wam nie straszny to pszenną, orkiszową lub żytnią. (**) Masło powinno być płynne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.12.2018 19:57
Smakowite te pierniczki :)

Bożena Matuszczyk

05.12.2018 09:50
Śliczne ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat