Przepis i sposób przygotowania na: Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
4. Składanie: Jeden biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy biszkopt, smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym. Przy pomocy rękawów cukierniczych dekorujemy tort. Chłodzimy tort.