Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo gruszkowy z czekoladowym makaronem
Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce. Cytrynę sparzam dokładnie i ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Dwie gruszki obieram, kroję na kawałki skrapiam sokiem z cytryny, i układam koło dyni. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni i piekę dynię 30 minut.
Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórkę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym al dente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Dodaję do zupy, dekoruję miętą i pokrojonymi orzechami pekan.