Przepis i sposób przygotowania na: Gofry idealne
Gofry - przepis ten jest niezwykle prosty, ale jest kilka wskazówek, o których warto pamiętać przed przystąpieniem do pracy:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy.
- Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu.
Przepis na gofry jest sprawdzony i pozwala na przygotowanie idealnego ciasta. Gofry są chrupiące, miękkie w środku i mają piękny, złocisty kolor. Trzeba jednak mieć na uwadze, że aby gofry się udały, trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Dobra gofrownica gwarantuje, że ciasto upiecze się idealnie. Zbyt słaba gofrownica lub taka, która ma zepsuty termostat sprawi, że nasze kulinarne zmagania pójdą na marne. Upewnij się przed przygotowaniem przepisu na gofry, że Twój sprzęt jest sprawny i po prostu dobry.
Gofry można przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Jest to słodka przekąska, ale dobierając do nich pożywne składniki jak np. masło orzechowe i owoce, możemy stworzyć całkiem dobry posiłek! Oto, jak zrobić domowe gofry, które będą lepsze niż w niejednej cukierni.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.
Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.