odc. 47 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek wędzony

    100 g
  • pomidory suszone Smak

    10 szt.
  • parmezan starty

    150 g

Ciasto

  • mąka

    200 g
  • mleko

    150 ml
  • drożdże

    40 g
  • jajka

    3 szt.

Do smaku

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Pomidory suszone osączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w paseczki.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i wlewamy do miski.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Następnie wbijamy 3 jajka i powoli mieszamy. Dolewamy resztkę mleka i mieszamy ciasto na gładką masę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Ciasto doprawiamy pieprzem ziołowym, oregano i mieszamy. Następnie do ciasta wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory suszone, boczek i drobno starty parmezan. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Ciasto na gofry mamy gotowe. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry bez dodatkowego tłuszczu.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 47: Gofry z boczkiem i parmezanem foto
Usmażone gofry układamy na talerzach i dekorujemy według uznania liściem sałaty, pomidorami koktajlowymi i posypujemy startym parmezanem.
Doradca Smaku
Gofry najlepiej smakują na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Możemy jednak tuż przed podaniem podgrzać je w piekarniku. Gofrów nie ma potrzeby doprawiania solą, bo mają w sobie wiele składników o słonym smaku jak np. parmezan, boczek, pomidory suszone

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 13.04.2015 21:23
super pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat