Przepis i sposób przygotowania na: Chleb piernikowy ze śliwkami i orzechami na zakwasie
Śliwki moczę przesz noc w zimnej wodzie. Moje śliwki były dość twarde, ale jak ktoś ma miękkie śliwki nie musi ich moczyć. Na drugi dzień kroję je na kawałki. Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki. Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaję przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika i wyrabiam ciasto mikserem, końcówką hak. Dodaję w międzyczasie śliwki, orzechy i dalej wyrabiam około pięć minut. Ciasto odstawiam pod przykryciem na cztery godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyrabiam ponowie mikserem, i tak co pół godziny. Dno foremki o wymiarach 25cm x 12cm wysypuję mąką i przekładam do niej ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na sześć godzin. Piekarnik nagrzewam do temp. 250 stopni góra/dół, spryskuję go zimną wodą, wstawiam chleb i po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję go zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą do wystudzenia.