Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika z pomidorami i żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny pasztet z królika, do którego dodałam suszone pomidory w galaretce z świeżej żurawiny. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz suszonych pomidorów.

Składniki:

Pasztet:

królik 70 dag
wątróbka 1 sztuka
cebulka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
selery 1 plaster
por (białe części) 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 4 sztuki
pomidory suszone 10 sztuk
pestki dyni 1 garść
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki
oliwa z suszonych pomidorów 8 łyżek
jajko 2 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 1 sztuka

Galaretka żurawinowa:

żurawina 25 dag
cytryna 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
winogrona czerwone 125 mililitrów
cukier trzcinowy 2 łyżki
woda 80 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika z pomidorami i żurawiną

Pasztet:

Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z wątróbką i warzywami, które gotowałam. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów (cztery łyżki) i dokładnie wyrabiam mięso, po czym dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25cm x 11,5cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, góra-dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.

Galaretka:

Umytą żurawinę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i podsmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję gorący mus i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia. Pasztet wyjmuję z foremki, po czym myję ją i osuszam. Wlewam do niej 1/2 musu i wstawiam do lodówki. Jak stężeje, smaruję pasztet z góry płynnym musem (spowoduje to że połączy się z galaretką) i układam w foremce. Wlewam resztę musu na boki formy i górę. Wstawiam do stężenia do lodówki. Ściereczkę zmaczam gorącą wodą, obkładam całą formę i zostawiam na chwilę. Pasztet wyjdzie wtedy sam z formy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:40
Żurawina idealnie pasuje do pasztetu, a u Ciebie dodatkowo ciekawie go ozdabia.
Babeczka35 16.01.2019 07:27
Ładnie wygląda.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:42
Pyszny pasztecik dla tych co lubią królika.;)
bietka 11.01.2019 10:53
Super pasztecik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak