Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada piernikowo-żurawinowa

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczą. W święta możemy zaskoczyć tym ciastem naszych gości. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.

Składniki:

Biszkopt:

jaja 4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cukier 4 łyżki

Galaretka żurawinowa:

żurawina 20 dag
pomarańcze 1 sztuka
cytryna 0.5 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
woda 80 mililitrów

Polewa:

czekolada gorzka 25 gramów
śmietana kremowa 30% 60 mililitrów
schłodzone masło 1 łyżeczka

Pozostałe:

śmietana kremowa 36% 350 mililitrów
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada piernikowo-żurawinowa

Biszkopt:

Jajka dobrze, żeby miały temperaturę pokojową.

Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, a następną porcję cukru, jak poprzednia się rozpuści.

Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu.

Blaszkę o wymiarach 29x36 wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.

Galaretka:

Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańcze obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny, ale zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.

Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Polewa:

Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.

Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:34
Oryginalny pomysł na świąteczne ciasto. Szczególnie podoba mi się sposób przygotowania galaretki.
Babeczka35 29.01.2019 14:59
Smakowicie.
Bożena Matuszczyk 10.01.2019 11:50
Bajeczna i kusząca, aż ślinka pociekła.;)
bietka 10.01.2019 10:22
Ależ ona musi być pyszna : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak