Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami. Zobacz, jak ja zrobić. Warto wypić taką czekoladę do rodzinnego oglądania świątecznych filmów lub ulubionych seriali.

Składniki:

Gorąca czekolada:

biała czekolada 10 dag
czekolada mleczna 10 dag
mleko 500 mililitrów

Ciasteczka:

mąka tortowa 1 szklanki
cukier puder 0.25 szklanki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
Imbir mielony Prymat 0.25 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

Pianki marshmallow 0.5 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami

1. Ciasteczka: Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.

2. Gorąca czekolada: Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści.

3. Czekoladę przelewamy do kubków. Wrzucamy pianki, dekorujemy ciasteczkami i posypujemy cynamonem. Gotowe! Od razu podajemy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 15:04
Gorąca czekolada w Twoim wydaniu wygląda obłędnie :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:27
Ja porywam ten kubeczek czekolady.;)
bietka 10.01.2019 14:13
Takiej czekolady to z chęcią bym się napiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak