Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami

Kapuśniak na żeberku z suszonymi prawdziwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Gęsta , pożywna zupa na zimowe dni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • żeberka

    40 dag
  • woda

    2 litry
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    0.3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    0.3 łyżeczki
  • kminek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • suszone borowiki

    3 sztuki
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • kapusta kiszona

    35 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żeberka wkładam do garnka, zalewam wodą i nastawiam do gotowania. Warzywa obieram, marchew, pietruszkę, selera kroję na mniejsze kawałki, a cebulę opalam nad ogniem. Żeberka po zagotowaniu szumuję, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, kminek o raz czarny pieprz ziarnisty. Grzyby zalewam wrzątkiem, a gdy zmiękną, dodaję do zupy.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je z zupy i kroję na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Kiszoną kapustę bez odcedzania siekam nożem, wkładam do garnka, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojone mięso a gdyby zupa była za mało kwaśna wlewam 2 - 3 łyżki soku z kapusty..

ben-ka
Kapuśniak możemy zaprawić zasmażką, ale to dla tych, co lubią zawiesiste zupy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Bardzo smaczny kapuśniaczek, w sam raz na dzisiejszy mroźny dzień :)

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Oj jak bym zjadła takiego pysznego kapuśniaczku.;)

Babeczka35

2 tygodnie temu
Idealny na chłodne dni :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat