Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. A sos jest niezwykle delikatny, odrobinę kremowy, czyli jednym słowem po prostu... przepyszny!

Składniki:

Pulpeciki:

mięso mielone 400 gram
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jajko 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
Koperek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.75 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki

Ponadto:

olej 1 łyżka
mąka pszenna 10 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna

Sos:

żółty ser 50 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól 3 szczypty
pieprz 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Do garnka z około 2 litrami wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i delikatnie włożyć pulpety. Całość gotować przez około 10 minut.

Po tym czasie pulpety wyjąć z wody. Przygotować sos. 1/2 szklanki wody z garnka wymieszać z serem uprzednio startym na drobnych oczkach tarki oraz koncentratem pomidorowym. Mieszankę połączyć z wywarem i mieszając podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić do smaku i z powrotem umieścić w nim pulpeciki.

(Gdy sos będzie za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki, ale u mnie nigdy nie ma takiej potrzeby.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:33
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 29.01.2019 21:47
Apetyczne i lekkie pulpeciki. Podoba mi się to, że można je przygotować bez smażenia.
bietka 09.01.2019 18:17
Jak dla mnie idealny obiadek : )
Bożena Matuszczyk 09.01.2019 16:52
Smakowite danie;)
Babeczka35 09.01.2019 14:02
Bardzo smaczny obiadek. Moje smaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak