Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w delikatnym sosie serowo-pomidorowym
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka, jajkiem, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Do garnka z około 2 litrami wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i delikatnie włożyć pulpety. Całość gotować przez około 10 minut.
Po tym czasie pulpety wyjąć z wody. Przygotować sos. 1/2 szklanki wody z garnka wymieszać z serem uprzednio startym na drobnych oczkach tarki oraz koncentratem pomidorowym. Mieszankę połączyć z wywarem i mieszając podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić do smaku i z powrotem umieścić w nim pulpeciki.
(Gdy sos będzie za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki, ale u mnie nigdy nie ma takiej potrzeby.)