Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki z łososiem, jajkiem i groszkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
woda 500 mililitrów
włoszczyzna 1 pęczek
jajko 4 sztuki
łosoś wędzony 200 gram
groszek konserwowy 0,5 puszki
ogóreczki konserwowe
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
krem chrzanowy

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki z łososiem, jajkiem i groszkiem

Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W między- czasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy, na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.

Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki. Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z kremowym chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:50
Ale ładnie wyglądają :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 14:27
Pyszne galaretki z łososiem nigdy nie próbowałam. Ślicznie podane.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak