Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna zupa grzybowa, nie tylko na święta. Zupa podana jest z łazankami i smakuje obłędnie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wywar grzybowy

    1 litr
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • podgrzybki

    70 dag
  • woda

    2.5 litra
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypty
  • śmietana 18-procentowa

    200 gramów
  • woda

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • smalec

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu lub na tarce startej i zagotować.

Dodać zamrożoną porcję wywaru grzybowego, porcję zamrożonych podgrzybków, porcję suszonych prawdziwków.

Dodać łyżkę domowego smalcu ze skwareczkami i gotować z 40 minut na średnim ogniu.

Dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając.

Podać z ugotowanym makaronem np. kokardki.

w mojej kuchni
Zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam i jest pyszna zupa grzybowa lub inne potrawy z dodatkiem tych grzybów czy wywaru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Taka zupa to musi być pyszna :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Zupka smakowita i kusząca.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat