Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bitą śmietaną upieczona przez Piotra Ogińskiego
W miseczce mieszamy jajka z cukrem z prawdziwą wanilią. W pokrywie naszego naczynia wielozadaniowego* ugniatamy masło (o temperaturze pokojowej) z mąką i cukrem białym.
Do powstałej masy dodajemy jajka wymieszane z cukrem z prawdziwą wanilią i wszystko ugniatamy rękoma, aż powstanie jednolite ciasto. Całość odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w naczyniu wielozadaniowym, dodając mielony cynamon i łyżkę cukru. Dodajemy nasiona anyżu, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, kruszymy w rękach równomiernie bezpośrednio nad podsmażonymi jabłkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po ostygnięciu, szarlotkę podajemy z bitą śmietaną.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Wielozadaniowe naczynie, mikser MixSy (ubijaczka do śmietany) Zepter.