Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z fioletowej marchwi
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
(Uwaga! Fioletowa marchew mocno barwi, więc warto obierać i kroić ją w rękawiczkach.)
W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i zalać bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. (Potrwa to około 25-30 minut.)
Na koniec dolać mleko, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.)
Gotową zupę przelać do miseczek i opcjonalnie posypać natką pietruszki.
(Ja dodatkowo dodałam kawałki kurczaka, na którym gotował się bulion.)