Zupa krem z fioletowej marchwi

Zupa krem z fioletowej marchwi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Fioletowa marchew zawiera o 40% karotenu więcej niż pomarańczowa. Posiada również więcej przeciwutleniaczy, witaminy B, E, H, K, PP. Swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, które są polecane osobom z cukrzycą oraz posiadają działanie przeciwzapalne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • bulion

    500 mililitrów
  • fioletowa marchew

    300 gramów
  • ziemniaki

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło 82%

    2 łyżki
  • tymianek

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • mleko 3,2%

    100 mililitrów

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
(Uwaga! Fioletowa marchew mocno barwi, więc warto obierać i kroić ją w rękawiczkach.)

W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i zalać bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. (Potrwa to około 25-30 minut.)

Na koniec dolać mleko, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wody/bulionu.)

Gotową zupę przelać do miseczek i opcjonalnie posypać natką pietruszki.
(Ja dodatkowo dodałam kawałki kurczaka, na którym gotował się bulion.)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Ciekawa jestem jak smakuje taka zupa, bo kolor ma brzydki :)

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
Jeszcze nie widziałam fioletowej marchwi.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat