Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki pszenno-orkiszowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierniczki z mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem przypraw korzennych, miodu i kakao są rewelacyjne.

Składniki:

Na pierniczki:

mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka orkiszowa 1 szklanka
masło 10 dag
jajko 2 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
miód 150 mililitrów
kakao 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 0.4 łyżeczki
goździki mielone 0.4 łyżeczka
pieprz 1 szczypta

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Dodatkowo:

dekoracja 4 łyżki

Porada

Do pierniczków można dodać gotową przyprawę do pierników.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki pszenno-orkiszowe

Sposób przygotowania:

1
Oba rodzaje mąki wymieszać i posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i kakao.

Miód włożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia( nie zagotować) ostudzić, wymieszać z przyprawami.
Krok 1 - Pierniczki pszenno-orkiszowe foto
2
Do mąki dodać jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, płynny miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Pierniczki pszenno-orkiszowe foto
3
Rozwałkować na oprószonej mąką desce i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.
Krok 3 - Pierniczki pszenno-orkiszowe foto
4
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp 180 stopni około 8-10 minut.

Lukier:
Białko miksować dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Zimne pierniczki polukrować i ozdobić.
Krok 4 - Pierniczki pszenno-orkiszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 19.12.2018 17:13
Pyszne pierniczki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak