Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z powidłami i cynamonową śmietanką

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tym razem na świąteczny stół proponuję pyszne kruche babeczki. Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powideł śliwkowych, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło pysznie.

Składniki:

Na ciasto:

mąka tortowa 1.5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag

Na krem:

śmietana kremowa 30% 220 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki

Dodatkowo:

powidła śliwkowe 1 słoik
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 25sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto. Powidło mały słoiczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z powidłami i cynamonową śmietanką

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.

3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłami, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.

6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.

W tym roku jakoś wyjątkowo nie mogę się doczekać świąt. Tęsknię już za tą atmosferą, tym przygotowywaniem i nawet zmęczeniem. Uwielbiam tę całą krzątaninę z gotowaniem, sprzątaniem czy pieczeniem. Uwielbiam spotkania rodzinne, takie radosne i gwarne. Co roku na świątecznym stole znajdują się u mnie nowe słodkości, nigdy nie powtarzam wypieków. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:24
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:15
Dziękuję pychotka;)
Bożena Matuszczyk 18.12.2018 12:37
Ja porywam tak pyszną babeczkę z tymi swojskimi powidłami .;)
Babeczka35 01.01.2019 19:58
Częstuj się :) Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak