Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkąty z ciasta francuskiego z serem roquefort i oliwkami czarnymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożone ciasto francuskie 300 gram
ser roquefort 150 gramów
ser twarogowy 100 gram
czarne oliwki 3 łyżki
śmietana gęsta 50 mililitrów
jajko 3
natka pietruszki 1 łyżka
koper 1 łyżka
szczypior 1 łyżka
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
masło 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkąty z ciasta francuskiego z serem roquefort i oliwkami czarnymi

Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać dodając na sam koniec pokrojone oliwki.

Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładając po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej zlepiając boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silipat, każdy smarując roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak